[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_4″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=““ bordersize=“2px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] лавандула[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“3_4″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устноцветни. Тя произхожда от слънчевите райони на Средиземноморието, а като диворастящо растение се среща в Южна Франция, приморските Алпи, източна Испания, Италия и Северна Африка. Родът включва едногодишни тревисти растения, полухрасти и малки храсти. В природата се срещат около 30 вида лавандула, като от 1923 г. е възприета опростена класификация на културата лавандула, която я дели на 3 типа:

  1. Обикновена, теснолистна лавандула
  2. Широколистна лавандула
  3. Хибридна лавандула

Приложение

Лавандулата е известна като ароматично растение още от Древността. Тя намира приложение както в народната медицина, така и в кухнята. Широкото и приложение се дължи на етеричното масло, което се извлича от цветовете и се употребява в парфюмерията, сапунената, бояджийската и керамичната промишленост. Също така лавандуловият цвят е инсектицидно средство за борба с дрешния молец, като в днешно време измества употребата на нафталин за битови нужди. Лавандулата е ценно медоносно растение – oт 1 дка пчелите набират между 10–18 кг мед. Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените и изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“3_4″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Биологични изисквания[/fusion_title][fusion_checklist icon=“fa-check“ iconcolor=““ circle=““ circlecolor=““ size=“13px“ class=““ id=““][fusion_li_item icon=““]

Светлина – не понасяща засенчване, светлолюбива култура. По-интензивната слънчева радиация, спомага за натрупването на повече етерично масло в цветовете.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Топлина – благодарение на еволюционния процес и селекцията, културата се е приспособила към по-сурови климатични условия и възрастните растения издържат температури до -30°С. Толерантността и към различни топлинни условия, я прави подходяща за отглеждане на надморска височина от 0 до 1 000 метра.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Влага – не понася прекомерно овлажняване в почвата, а високата атмосферна влажност, по време на цъфтежа, влошава качеството на лавандуловото масло.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Почва – развива се най-добре на бедни, карбонатни и песъчливи почви, но при ежегодно торене с минерални торове. Неподходящи за лавандулата са киселите почви и почвите с наличие на подпочвени води.

.

[/fusion_li_item][/fusion_checklist][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_4″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=“#ffffff“ bordersize=“2px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] лавандула[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_3″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=““ bordersize=“2px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] лавандула[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“2_3″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Лечебни свойства[/fusion_title][fusion_text]

Лечебната сила на лавандулата е концентрирана в цветовете и може да бъде съхранена по два начина – промишлен и домашен. Промишленият е, чрез извличане на етеричното масло, което варира от 1 до 3%. По време на дестилацията се получава и друг продукт – лавандулова вода, която се използва основно в козметиката. Домашният начин за съхранение на билката е, чрез изсушаване.

Приложенията на етеричното масло са многобройни. На първо място има много силно антибактериално действие, особено срещу стрептококи, гъбички и вируси. Маслото е един от най-ефикасните методи за лечение на гнойни рани и възпаления. Използва се при изгаряния – както битови, така и слънчеви. Лавандулата притежава успокояващи и обезболяващисвойства. Успешно се справя с нервност, стрес, безсъние, главоболие, сърцебиене, менструални болки. Не на последно място, етеричното масло не самоуспокоява от ухапвания от насекоми, но и е ефикасна защита срещу набезите им.

Лавандуловото масло е и една от най-ценените съставки в козметиката. Използва се срещу акне, косопад, пърхут, както и за възстановяване на напуканата кожа. Сушената лавандула също може да бъде полезна. От нея се правят билкови чайове или лавандулови възглавници – при нервно безсъние и менструални болки.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Създаване и отглеждане на лавандулови насаждения[/fusion_title][fusion_checklist icon=“fa-check“ iconcolor=““ circle=““ circlecolor=““ size=“13px“ class=““ id=““][fusion_li_item icon=““]

Избор на подходящо място – преди за започнете да се занимавате с отглеждане на лавандула, трябва внимателно да подберете мястото. Лавандулата е светло- и топлолюбиво растение, затова би било добре ако нивата е с южно, югоизточно или югозападно изложение; с пропусклива почва, защитена от силни ветрове и постоянни течения. Лавандуловото насаждение е трайно и се използва 15- 25 г., затова е добре земята да е собствена или с договор за аренда за поне 15 г. срок.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Осигуряване на посадъчен материал – преди да се започне с подготовката на почвата и последващото засаждане е нужно да се вземат мерки по подсигуряване на посадъчен материал. Това най-често става или, чрез собствено производство от съществуващи насаждения или, чрез сключване на договор за бъдеща доставка – от 6 до 12 месеца напред – с някои от производителите на разсад за лавандула.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Подготовка на почвата – започва през летните месеци и се състои от почистване на терена, наторяване, изораване и култивиране. Година преди засаждането, площта се оставя на черна угар за провеждане мерки за борба с плевелите и за създаване на добре подготвен орен почвен пласт. Изорава се на голяма дълбочина, като предварително се наторява; пръска се с хербициди; култивира се; следва второ изораване, заравняване и маркиране – преди засаждането.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Засаждане – извършва се ръчно или с машина. Маркирането става чрез бразди или опъване на дълги еластични въжета. Засаждането става на есен между октомври и ноември или напролет – между февруари и март.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Отглеждане и грижи – преди започване на вегетационния период, неприхванатите и увредени растения се подменят с нови. Лавандулата започва да дава оптимално лавандулов цвят (400-650 кг/дка), съответно лавандулово масло (8-15 кг/дка) от третата година нататък, като точната цифра зависи от сорта на лавандулата и полаганите грижи. През втората година добивът е 20-25% от оптималния; през първата, когато очакваният добив е нищожен, съцветията се отстраняват още в началния етап от развитието им, с цел по- добро и равномерно оформяне на туфите.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]

Жътва и прибиране на лавандулата – обикновено се извършва в началото на юли, от 10 сутринта до 16 часа. Желателно е 75-100% от цветчетата да са цъфнали. Прибирането става ръчно или машинно, като второто е препоръчително след 3-4 година. Съцветията се изрязват с дръжките, събират се и максимално бързо се извозват за дестилация.

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=““]Болести и неприятели – по-известни болести са листните петна (Septoria lavandulae Desm.), представляващи закръглени петна с червеникав пръстен. Фомоза (Phoma lavandulae Gabot.), при което се наблюдава пожълтяване на стъблата и засъхване. Кореново гниене, при което се наблюдава загниване и изсъхване на корените, което може да се дължи на увеличено нападение от галова нематода; от неправилна употреба на хербициди; при неизправност на площите и задържане на влага по ниските места. Сред растителните паразити най-голяма заплаха представляват кускутата, а от вредителите – скакалци, галовата нематода и пенещата цикадка. С тях се води борба като при другите култури.[/fusion_li_item][/fusion_checklist][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“2_3″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Пазар и цени[/fusion_title][fusion_text]

България е една от водещите страни в света, производител на лавандула. Изнасяме лавандулово масло за Германия, САЩ, Швейцария и дори за лидера в производството – Франция, която през 2014 година раздели първото си място с България.

Цената на лавандуловия разсад е 14- 16 ст./бр без ДДС. За засяване на 1 декар са необходими средно между 200 и 280 лв.

По-високи изкупни цени на лавандуловото масло се очакват тази година спрямо миналата (2015), когато килограм масло се търгува средно за 50-100 лв. Тази година реализираните сделки са на стойност 100-120 лева/кг, като цените достигат дори и 200 лв. и нагоре. На европейския пазар изкупните цени са по-високи, като започват от 100-110 евро и нагоре.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_3″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=““ bordersize=“0px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] лавандула[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Финансиране[/fusion_title][fusion_text]

Ако искате да се сдобиете с ароматна градина и доходоносен бизнес, то лавандуловите насаждения са точно за Вас. През програмен период 2014-2020г., Програма за развитие на селски райони дава възможности, както за малки земеделски производители, така и за вече установили се на пазара. Тази инвестиция би могла да се реализира по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, където помощта е в размер на 15 000 евро, представляващо плащане на 2 транша: 10 000 евро – при одобрение на заявлението за подпомагане и 5 000 евро – след проверка изпълнението на бизнес плана. Помощта предоставяна на малките стопанства е насочена към осигуряване на тяхното устойчиво развитие и растеж. По мярката се подпомагат всички дейности, които могат да гарантират това развитие, например: финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; разходи за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; разходи свързани със изготвянето на проект и др.

[/fusion_text][fusion_images picture_size=“fixed“ hover_type=“none“ autoplay=“no“ columns=“5″ column_spacing=“20″ scroll_items=““ show_nav=“yes“ mouse_scroll=“no“ border=“yes“ lightbox=“yes“ class=““ id=““][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/02/lavender-1-e1455883236201.jpg“ alt=“лавандула“/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2015/11/Lavender.jpg“ alt=“лавандула“/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/02/lavender-flowers-3.jpg“ alt=“лавандула“/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/02/Lavender-field-by-Tom-Vocelka.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/02/lavender-soap-lavender-sea-salt-health-and-beauty-wallpaper-e1455883487894.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/02/lavender-july-2012.jpg“ alt=“лавандула“/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/02/lavender-products.jpg“ alt=““/][/fusion_images][fusion_text]

За по-напреднали земеделски производители, ще бъде по-подходяща мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която финансирането е в размер на 50% – като може да бъде увеличено до 70%; максимален размер на разходите за периода на прилагане на Програмата – 1.5 млн. евро(през втори прием по мярката – юли 2016г. се очаква да бъде 1 млн. евро). Тук може да получите финансиране за получите финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, специализирани транспортни средства, съоръжения и оборудване; създаване и презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; дава се възможност и за закупуване на земя (на база данъчна оценка), както и всички общи разходи свързани със изготвянето на проект.

За тези, които биха желали да затворят цикъла на производство, чрез изграждане на дестилерия за етерични масла – например, могат да кандидатстват за субсидия по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Програмите позволяват да направите и допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от Вашите лавандулови насаждения. Пример за това може да бъде изграждането на сондаж; капково напояване; закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства.

За да научите за всички възможности за финансиране през тази година, независимо дали е развитието на земеделска дейност или пък за развитието на туристически или други дейности, както и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с екип от специалисти, които да Ви помогнат в това начинание.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]