[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“][fusion_text]Производството на пелети от дървесна биомаса е индустрия, която попада в енергийния сектор като източник на топлина и производство на електроенергия. Дървесни пелети са част от семейството на Възобновяемите Енергийни Източници (ВЕИ) и по точно горива от биомаса.

[fusion_alert type=“notice“ accent_color=“#81d742″ background_color=““ border_size=“1px“ icon=“fa-info“ box_shadow=“yes“ animation_type=“fade“ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““]Ако търсите да закупите качествени дървесни пелети препоръчваме пелетите на Vesta. Изключително качество – много ниско съдържание на пепел и никаква шлака.[/fusion_alert]

[fusion_button link=“https://vestapellets.com“ color=“red“ size=“medium“ stretch=““ type=““ shape=““ target=“_blank“ title=“Качествени пелети от производител“ gradient_colors=“|“ gradient_hover_colors=“|“ accent_color=““ accent_hover_color=““ bevel_color=““ border_width=“1px“ icon=“fa-hand-o-right“ icon_divider=“yes“ icon_position=“left“ modal=““ animation_type=“fade“ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ alignment=“center“ class=““ id=““]Качествени пелети от производител[/fusion_button]

Горивата от биомаса варират в широк обхват на запалими/горими продукти от хранителни до дървени отпадъци. производство на пелетиИзползването на тези ресурси в световен мащаб е все още в ранна фаза, но една форма на гориво от биомаса – дървени пелети започна да става разпознаваема опция с редица приложения, която може да замени изкопаемите горива. В процеса на разлагане на отпадъците от биомаса се освобождават газове които са много по-вредни от въглеродния диоксид, който се освобождава по време на изгаряне на същите тези отпадъци. Отпадъчните продукти се изгарят, за да произведат топлина и електричество, вместо да се складират по сметища където да се разграждат. В определени случаи се отглеждат специални растения, които се използват за производството на гориво, което да щади замърсяването на околната среда. Част от тази биомаса се изгаря без допълнителна преработка, но се забелязва нарастващ тренд в пресоването на тези отпадъци в пелети. И двата продукта имат еднаква енергийна форма с материала, от който са направени, но за сметка на това са много по трайни, лесни за транспортиране, отделят по-малко боклук и изгарят по-ефикасно. Пелетите могат да бъдат произведени от много суровини включително: трева, слама, мъх, хранителни отпадъци и дървени отпадъци. Уредите за изгаряне на пелетите стават все по-добри, ефикасни, с възможност да осигурят отопление без почти никаква странична интервенция. Тези уреди варират от големи котли и специални приспособления за камини, до индустриални решения.

производство на пелети от биомаса - процес

Верига на доставките – Supply Chain

Процесът на конвертиране на дървения отпадък в пелети е представен в диаграмата долу. Всяка стъпка в процеса добавя стойност към целия процес. Разходите за поддръжка се отнасят за цялата верига и поради тази причина са включени в оперативните разходи. Тъй като има известни вариации в начина на управление на процесите, в зависимост от технологията, видовете суровина, както и цените на оборудването, тези вариации са малки- в сравнение с цената на суровината и разходите за логистика. Точно тези разлики определят, до колко печелившо ще бъде едно предприятие. Например в някой райони, при определени обстоятелства, суровината може да представлява 50% от производствената цена за един производител и да бъде даденост за друг. В зависимост от географското разположение, цената на доставка на суровината може да бъде близка до 0 или да съставлява 50% от себестойността на продукцията. Компаниите, които оптимизират тези процеси, като минимизират точно тези пера, ще бъдат възнаградени с по-високи маржове и по-големи печалби.

[/fusion_text][fusion_text]Моделът на петте конкурентни сили на Майкъл Портър, определя моментната и бъдещата привлекателност на дадена индустрия. Всеки един фактор допринася позитивно или негативно върху индустрията като цяло. Тези фактори често засягат динамиката на определена индустрия и играят важна роля при взимането на важни стратегически решения. Измерването на атрактивността на определена индустрия не определя задължително колко печеливша ще бъде една компания, която навлиза в този бизнес. Има компании, които се справят успешно и печелят в не дотам атрактивни отрасли и фалити на компании, които навлизат тепърва в атрактивни отрасли.

На база анализа от визуалната репрезентация на петте конкурентни сили, както и детайлен анализ, който не е представен в тази идейна разработка, производството на пелети към момента се определя като сравнително привлекателен сектор за инвестиции.

производство на пелети от дървесна биомаса

Кратък финансов анализ

При вземане на решение за изпълнимостта на проекта за производство на пелети, трябва да се вземат предвид фиксирани разходи (първоначални разходи за инвестицията) и променливи разходи за производството на пелети, като се направи прогноза за ценообразуването, както и направата на няколко финансови модела за това колко печеливш може да бъде този бизнес. Финансовите модели се правят на база разходите, капацитета на предприятието, източника на суровина, технологията и потенциалния пазар на който ще бъде реализирана продукцията.

Фиксираните разходи са тези разходи, които не се влияят от обема на производствения капацитет. Те се сформират основно от капиталовите вложения в земя, стоеж на сграда и оборудване. Основния фактор, при определянето на тези разходи, играе вида на използваната суровина и капацитета на предприятието. Суровина, която съдържа влага по-голяма от 12% изисква сушене, което оскъпява инвестицията. Инвестиция в сушилня може да сформира до 40% от основните капиталови вложения. Допълнително, ако размера на суровината е образно казано по-голяма от кибритена кутия е необходима специална машина за раздробяване.

Променливи разходи зависят от мащаба на предприятието и обема на произвежданата продукция; от продажната цена; цената на входящия материал – суровината. Точно тази цена на суровината, може да варира в големи мащаби и би било добре да се направи точен анализ спрямо географското място, където ще се предприеме подобна инвестиция. Към променливите разходи трябва да се включат и разходите за сушене (електричество) пелетиране, съхранение, разходи за периферно оборудване и персонал и доставки.

Заключение

Производството на пелети е обещаващ бизнес. Пазарът е с постоянен ръст в Европа. Всички индикатори показват стабилен ръст, като търсенето е по-голямо от предлагането. Основни фактори за успех на проекта са: географското разположение на предприятието спрямо суровината, както и организирането на перфектна логистика.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]