[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=“solid“ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

Щраусът (Struthio camelus) е птица от  разред Щраусоподобни (Struthioniformes), като той е най-едрата актуално съществуваща птица.

Sequence showing an Ostrich (Struthio camelus) hatching from an egg.
Цикъл, показващ излюпването на щрауса (Struthio camelus) от яйце.

I. Разпространение в естествена среда

До първото десетилетие на 20 век, щраусите са били широко разпространени в много части на Африка и югозападна Азия, сега в дивата природа се намират само в отделни части на Източна Африка. Има значителен брой щрауси в щраусови ферми в Южна Африка, също и в Южна Австралия.

В научните доклади, се различават 3 категории щрауси:

Сами по себе си, домашните, или опитомени/комерсиални/ щрауси, се характеризират с няколко вида:

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]II. Употреба на щраус

В миналото, щраусите са се отглеждали заради перата. Именно това е първият продукт, заради който започва отглеждането на животните през 1826г. в Южна Африка. Самите пера се характеризират с мекота, устойчивост, гъвкавост и способността си да генерират статично електричество, което привлича праха. Търсенето на пера в света, никога не е преставало и пазара е ненаситен. Най-често се използват за направата на бърсалки за прах; карнавални костюми и друг тип украса.

Най- големите яйца на съществуващ в момента вид са щраусовите. Във ферма, една женска може да снесе до 100 яйца годишно, като минимумът е 40-60 яйца. Едно яйце се равнява на 25- 30 кокоши, а от него могат да се направят до 8 омлета.  Може да се търгува както с празни, така и с пълни яйца, като цената на празните е около 20 лв, а  пълните за консумация- около 50 лв. Празните яйца се използват най-често за направата на сувенири, икони и други, като се обработват лесно, издръжливи са и изглеждат превъзходно като украса, в дом, градина, офис и прочие.

Щраусовото месо е най- диетично и близко до качествата на телешкото. То се отличава с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Консумацията му нараства както в Америка, така и в Европа; в България не е добило прекалена популярност, а фермите за щрауси в страната са не повече от 5 на брой. Месото се препоръчва за хора, претърпели сърдечни операции или имащи байпас. Цената за килограм месо върви между 35 и 40 лв. Субпродуктите, които са качествени и много вкусни са по- евтини- между 15- 25 лв за килограм.

Освен от месо и яйца, може да се печели и от кожите на тези животни. Кожата им е термо- и влагоустойчива и от нея в кожарската промишленост се изработват различни изделия, както за хора, така и за автомобили. Често пъти е сравнявана с крокодилската кожа като качество.

Един от най- скъпите щраусови продукти е именно неговата мас. Извлича се от гърба на птицата в малки количества. Щраусовата мас се използва като козметика и лекарствено средство за изгаряния, дерматити, лишеи, екземи, псориазис, суха кожа и коса и др. Щраусовата мас има високо съдържание на омега 3, 6 и 9, като действа омекотяващо и хидратиращо на кожата. Използва се за направата на маски за коси, серуми против стрии и др.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

III. Инвестиция

За да се даде старт на такава инвестиция, на първо място е  нужна добра първоначална информация- от къде да се намери качествено родилно стадо, какви знания и умения ни трябват за отглеждането на животните, как ще се продава готовата продукция.

щрауси- сайт 2

Намирането на качествени родители е особено важно, защото за разлика от селскостопанските животни, репродуктивните способности при дивите се характеризират с големи разлики в броя на снесените яйца, люпимостта и преживяването на малките през първият един месец. Наличието на знание и умения за отглеждане на подобни животни е ключово за успешното продължаване на начинанието. Самото отглеждане не е трудно, но се изисква опит ( вкл. и с малки птици). Цените на малките щрауси варират между 240 лв. за щраус на един месец и 180 лв. за щраусче на една седмица. При птиците на една седмица оцеляването е много трудно, тъй като животното не може да се храни и пие вода, както и не може да ходи както трябва.

Трябва да се има предвид, че при започването на такъв бизнес, ще има нужда от пиленца отглеждани за клане, затова трябва да има и достатъчно яйца. Когато една женска не е достатъчно продуктивна, за да бъде доходоносна трябва да се отдели за клане.

В случая с отглеждането на щрауси, при храненето има някои особености. Големите са непретенциозни и могат да ядат само сено, но с такава храна за бизнес не може да става дума. Фуражът трябва да бъде царевица, пшеница, люцерна, малко трици, соев шрот и биоконцентратна смеска. Малките щрауси се хранят с гранулирана храна 3 пъти на ден за по 1 час. Това ограничение на времето за хранене се налага, за да може пиленцата да се стимулират към усвояване на жълтъчната торбичка и да се редуцира попадането на чревни бактерии, което най- често става при продължително хранене.

Препоръчителни  хранителни вещества са: карбохидрати, протеини и аминокиселини, витамини и минерали.

  1. Млади птици  ( до 2 месеца) – могат да се държат, като едната ръка се поставя под гърдите, а другата на гърба, като краката се оставят да висят свободно. Такива птици могат да се транспортират успешно, като се опаковат или поставят в кутии.
  2. Подрастващи птици ( 4- 8 месеца) – прекалено големи са, за да бъдат носени, но могат да бъдат насочвани да вървят, като с една ръка се хваща опашката, а с другата- крилата. Никога не бива птицата да бъде вдигана за крилата!Много ефикасно е маневрирането на двама души- първият застава зад птицата и повдига задницата, докато придържа крилата, а вторият е отпред и я държи за втата или клюна и я насочва.
  3. Възрастни птици– възрастните птици могат да се насочват по същия начин, но се изисква слагането на качулка на главата и малко повече усилия.

Смъртността зависи от околната среда, повече от колкото от произхода. Малките са крехки, но една от основните причини за по-голяма смъртност е прекомерното им третиране. Най- големият враг на малките пиленца е стресът, който им влияе отрицателно и в чести случаи те умират. Трябва да се обърне най-голямо внимание именно върху предотвратяване наличието му. Стресът се проявява в много форми- студ, вятър, топлина и прекалена манипулация с тях.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]IV. Пласиране на продукцията и пазар

Едно от основните неща, за които трябва да се помисли, преди да се започне подобно предприемачество е, как ще се продават животните и техните продукти, тъй като в България все още няма ясно изградена система за изкупуването им. Решилите да инвестират в подобен бизнес трябва да са наясно, че сами ще отглеждат животните, сами трябва да помислят по какъв начин месото, яйцата и другите продукти, от които се очаква възвръщаемост, но и печалба- ще достигнат до потребителите; дали ще се пласира продукцията в България или на чужди пазари. Ако инвеститорът не познава особеностите на чуждите пазари, няма опит в изнасянето на подобни продукти или няма уредени търговски взаимоотношения или опитен търговец, който може да му помогне, рискът да не изплати инвестицията си и да си останете само с надеждите, е изключително голям. Хубаво е, да се обърнете към търговец – професионалист, а ако работите за външните пазари, към местно лице, в противен случай шансовете за успех са малки.

table1 - ostrich

V. SWOT- Анализ

swot analysis- ostrich[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]V. Финансиране

По обобщени данни на Дружеството на щраусовъдите, бизнесът с екзотични животни изисква големи първоначални инвестиции около 200 хил. лв /и повече/ за постройки, оборудване, инкубатори, люпилни, помещения за малките пиленца, сграден фонд, разрешителни, проекти, изграждане на инфраструктура, както и за закупуване и отглеждане на най- малко 10 щрауса.

Въпреки високите лихви и недостига на инвестиционни банки и специализирани банкови продукти за животновъдството, през последните години определено има възможности за финансиране и изграждането на подобни ферми.Това е програмата на фонд „Земеделие“- подмярка 4.1 ” Инвестиции в земеделски стопанства”.

Ако възнамерявате да продавате в чужбина, най-добре е да имате чужедстранен бизнес партньор, който да съ-финансира фермата. Обикновено почти на 80% предприемачите изграждат фермата си на собствен финансов риск. Повечето инвеститори смятат, че финансирането и създаването на фермата са най- сложното и важно нещо, но рисковете идват едва след това. Това е много добър бизнес, но много трудно перо в животновъдство, затова и се препоръчва за по-опитни животновъди.

Най- добрият вариант, за решилите да предприемат такава инвестиция е бизнес планирането. Това, което ви трябва е бизнес консултант, който да разработи качествен бизнес план, където да бъдат отразени всички подробности, които могат да се окажат трудности в бъдеще. Консултантска компания „novek“, може да бъде Ваш съюзник преди да започнете с този тип инвестиция. Ние предлагаме качествени решения за Вашите проблеми и желания.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]