[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“1″ content_align=“left“ style_type=“default“ sep_color=“#acd68f“ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]

Пасивна къща (PassivHaus)- Да или Не?

[/fusion_title][fusion_text]Поскъпващата непрекъснато енергия и въздействието й върху околната среда в строителната индустрия оправдават все повече аспекта на проектиране със съзнателно отношение към енергията, широкото използване на обновяващи се енергии и търсенето на различни алтернативи в интерес на функционирането на сградите с възможно най-малко разход на енергия.

Една такава концепция се осъществява от т.нар. къщи с нулев разход на енергия или пасивни къщи. Такива сгради са почти самоосигуряващи се, индивидуално оформени постройки, чиято цел е да сведат до минимум енергията, използвана за отопление; охлаждане и функциониране, с помощта на алтернативни източници на енергия и изолация.

Без включването на комунални услуги, къщата се превръща в пасивна, независима, благодарение на способността си да се самоосигурява. Характерна особеност в строежа на такива къщи са специално проектираните геометрични пропорции в интерес на използването на енергията възможно най-пълноценно. Разполагаща с отлични технически и топлинни характеристики сграда се строи като се взимат под внимание местните дадености и се поставят големи прозорци, гледащи на юг. Щом по време на проектирането тези основни принципи са спазени, то може да се постави основата на пасивността.

Понеже в България тази концепция тепърва навлиза, ще илюстрираме изискванията, отнасящи се до използването на енергията само с австрийски или немски данни, въз основа на които, на постройките се дава оценка за пасивност. Ако въз основа на пресметнатите стойности потребността на къщата от топлина НЕ достига 15 kW/m², то сградата може да получи оценка за пасивност.[/fusion_text][fusion_images picture_size=“auto“ hover_type=“none“ autoplay=“no“ columns=“4″ column_spacing=“25″ scroll_items=““ show_nav=“yes“ mouse_scroll=“no“ border=“yes“ lightbox=“yes“ class=““ id=““][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/пасивна-къща-визуализация-1.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/пасивна-къща-визуализация-2.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/пасивна-къща-визуализация-3.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/O_101_3332584_4.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/pumpkin-ridge-passive-house-12.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/sch-03-hofbauer-300.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/AAEAAQAAAAAAAAXcAAAAJDI1YzZiODQ1LTM1NDktNDUxYy05NGQwLTE0Mzc3NzA5ZGY0Yw.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/htf13_passivhaus165ssunline_151.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/01/SHB_PassivhausVilla_aussen_01-e1453729786300.jpg“ alt=““/][/fusion_images][fusion_title size=“1″ content_align=“left“ style_type=“default“ sep_color=“#acd68f“ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]

Какво означава това?

[/fusion_title][fusion_text]Според преценките, потребността от енергия на една средностатистическа сграда за година е 80kW/m², докато максималната отчетена потребност на пасивната къща е 15kW/m². Намаленото потребление на енергия възниква като резултат от ефективното й използване.

За сградите с нулев разход на енергия е характерно:

В основни линии поради тези разлики, една сграда се превръща в пасивна или в сграда с доста ниско потребление на енергия. Освен въпросът за основните характеристики, най-често възниква и още един: Откъде произхожда енергията, която покрива нуждата от енергия и топлина на пасивните къщи, ако не са включени към системата за комунални услуги?

пасивна къща1. Енергията идва от Слънцето:

Главно от топлинната енергия, образуваща се подобно на парниковия ефект, от слънчевите лъчи, които проникват през големите прозорци, ориентирани на юг. При тези къщи използването на тази, достъпна за всички нас енергия е предварително проектирано, това е най-оптималното извличане на топлина.

2. От всекидневната дейност на обитателите:

От готвене, от използването на електрическите уреди, от топлината на тялото на намиращите се в къщата. Обединени в едно, тези възникващи второстепенни енергии също играят роля в задоволяването на потребностите от топлинна енергия на пасивната къща.

3. Възстановяването на използвания топъл въздух:

Много важен фактор, защото с проветряването изпускаме навън ценна енергия, навреждайки по такъв начин на ефективното използване на енергията в дома ни.[/fusion_text][fusion_title size=“1″ content_align=“left“ style_type=“default“ sep_color=“#acd68f“ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]

Възможни допълнителни разходи:

[/fusion_title][fusion_text]

Колко по- скъпо е построяването на една пасивна къща, като се имат предвид допълнителните разходи?

Построяването на такава къща е по-скъпо от това на една обикновена-  трябва да се вземат под внимание допълнителните разходи, свързани с допълнителната изолация, с вграждането на специалните врати и прозорци и със сменящите топлината генератори.

От горепосочените структурни решения се разбира, че значително намаляват разходите за функциониране, което в дългосрочен план води до възвръщане на вложените допълнителни разходи. Проблемът е там, че тези допълнителни разходи трябва да се направят наведнъж, в процеса на изграждане на къщата.

Трябва да се има предвид, че:

Другият аргумент в полза на технологията на пасивните къщи, засяга не само разходите ни, но и опазването на околната среда. С оглед нейното съхранение, съзнателното отношение към енергията придобива все по-голямо значение по света. Учените от развитите държави сигнализират, че изпускането на газове, генериращи парников ефект, вследствие на използването на енергията, водят до глобално затопляне, което в краткосрочен план може да има катастрофални последици. Не бива да забравяме, че Земята не е наша собственост, а само сме я заели от внуците си и отговорността в какво състояние ще им я върнем е на всички ни!!

[/fusion_text][fusion_title size=“1″ content_align=“left“ style_type=“default“ sep_color=“#acd68f“ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]

Изпълнение и построяване на пасивна къща (PassivHaus):

[/fusion_title][fusion_text]

основи на пасивна къща
Положени основи на пасивна къща. Снимката е правена с цел анализ на засенчването през зимата- на 22 декември; 9:00 часа.

Строежът на къщата започва с полагането на основите. Тук за пръв път се срещаме с техническите решения на топлоизолацията и на избягването на термомостовете. Важно е фундаментът, зидарията и сутеренните части да са снабдени с изолация. При оформянето на основите трябва да се внимава, защото за разлика от обичайната практика, продължението на основите в стената се прекъсва от един пласт изолация. От това има нужда, за да не възникне термален мост между двете единици, които често имат различна температура. Има най-различни възможности, но най-често при такива случаи се използват издържащите на голям натиск XPS или PUR изолационни пластини.

При вече оформена приемна конструкция, трябва да се помисли за структурата на стените на строящата се къща. Могат да се използват много решения-от традиционната тухлена зидария- до често използваните леки конструкции, но същността е: достигането на колкото се може по-благоприятна стойност на фактора „изпускане на топлина“.

Изхождайки отново от немския опит: по възможност трябва това съотношение да е колкото се може по-малко, но да достига минимум стойност: U=0.11 W/m2k. Съществува още една технология за бързо изграждане на стенната конструкция, без термални мостове с отлични изолационни параметри. Това е строителна система, която се състои от полистирeлни кофражни елементи, които всъщност са първостепенният строителен елемент на пасивните къщи. При тази технология, направените от полистирен “тухли”, влизат една в друга, образуват кофраж, а като се залее вътрешната му част с бетон се прави носещата конструкция на стената. Прилагайки допълнителните елементи на системата (гредови елементи, преходни елементи, стенен накрайник) лесно може да се изгради система от стени, която играе неотменима роля при технологията на пасивната къща-  изолира много добре и осигурява липсата на термални мостове. Бетонният пласт, който дава статичните параметри на къщата е образуван от стоманобетонна конструкция, която според статиката на сградата може да се армира, както и да бъде много устойчива на земетресения.
Друго предимство на тази иновативна система освен бързината е и чистата зидария, без добавъчни разходи. Използвайки тази строителна система не трябва да се прави кофраж при свързващите и гредовите пояси. Стените разполагат във всяка една точка с еднакви термално-технически стойности, затова образуването на пара или плесенясването на вътрешните стени с различна температура е изключено.

Следващата стъпка е изграждането на плочата.

Ако жилищната сграда ще бъде само на едно ниво, тогава е целесъобразно да се постави изолация, защото е по-лесно и по-евтино от поставянето на изолация на таванско ниво. Избирайки между многото възможности стремежът трябва да е поставянето на достатъчно дебел изолационен пласт. Може да се избере решение с леки конструкции, но е подходящо и използването на традиционните Е-греди. Ако се стремим да спазим гореспоменатата система, то идеалното решение би било вграждането на плоча с отлични термално-технически параметри, разработена за полистиролната система. Тогава с помощта на изработените от полистирен елементи се образува ребреста монолитна плоча от стоманобетон, която се свързва със стената без термални мостове, образувайки едно масивно цяло.

[/fusion_text][fusion_title size=“1″ content_align=“left“ style_type=“default“ sep_color=“#acd68f“ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]

Строително инженерство:

[/fusion_title][fusion_text]

При къща с нулев разход на енергия освен изолациите, ориентацията на къщата и други строителни решения, важна роля се полага и на приложението на строително-инженерните решения. С прецизното ориентиране на къщата, с оптималното проектиране на кубатурата и повърхността, с повишената изолация на ограничаващите стени, на вратите и прозорците, получаваме сама по себе си енергоспестяваща строителна конструкция. За изграждане на здравословна среда и микроклимат ни е нужно прилагането на модерни строително-инженерни решения.

Същността на технологията е, че изсмуканият топъл въздух, минавайки през ламелите се докосва до проникващия свеж, но студен въздух и така се осъществява обменът на въздух или топлина. Лесно разрешим проблем с вентилатори и филтри. Засилвайки полезността на действие на системата, можем да използваме и почвени регистри, които поради елементарната си употреба предоставят отлично решение за охлаждане или затопляне на проникващия свеж въздух.

Същността на почвения регистър е: система от тръби, разположена под земята, преминавайки през която въздухът, предназначен за вентилация  се охлажда или се затопля от земната енергия в зависимост от това доколко външната температура се различава от намиращата се на около 3 метра под земята, зиме и лято, с почти постоянна температура от 14-16 ºC. През летния период вкараният по този начин изстуден въздух, сам по себе си, е в състояние да охлади добре изолираните сгради. През зимния период температурата на въздуха под 0 ºC, прониквайки през системата от тръби се издига над точката на замръзване, предотвратявайки замръзването на течността от конденза в ламелите на топлообмена.

При прилагане на това решение, не трябва да се изгражда допълнителна система за предварително затопляне. Най-простото им приложение е за подсигуряване на топла вода. Експлоатацията им за други цели е малко по-скъпа, но все пак предлагат алтернатива и в областта на отоплението. Докато за практичното снабдяване с топла вода няма нужда от много строително инженерство, то за подпомагане на отоплението сме принудени да вградим една малко по-сложна система, макар разходите да са високи на първо място не заради управлението, а заради действащия като акумулатор буферен резервоар, за който се плаща доста. Да се спестява от това, не е целесъобразно, понеже в дългосрочен план началните капиталовложения ще се възвърнат и след няколко години ще имаме възможността да се наслаждаваме на допълнителната безплатна слънчева енергия.

Коефициентът на полезно действие на тези системи зависи от типа. Покрай традиционните плоски колектори се появяват и по-модерните системи с вакуумни тръби. Другата система също криеща в себе си големи възможности е топлинната помпа.

При тази технология производителите предлагат широка гама решения. При всяко едно от тях целта е добиването на топлинна енергия посредством отнемането й от околната среда, т.е. извличането на изключително евтина топлинна енергия. Колкото по-съвършено е отнемането на топлинната енергия от околната среда, толкова по-пестелива е системата. В интерес на бързото протичане на процеса на отдаване и приемане на топлина, се прилагат регистри. Разположението на регистрите (в земята, във водата, на открито) определя т.нар. коефициент на полезно действие на топлинната помпа, която производителите отбелязват със COP (стойността COP показва колко киловата топлинна енергия може да произведе топлинната помпа с 1 kW електрическа енергия.)

Навсякъде по света нараства интересът към пасивните къщи. Живеещи в различни точки на планетата експерти обменят опит, дискутират научните си резултати, в интерес на поставянето на началото на едно енергоспестяващо бъдеще.
В Западна Европа, благодарение и на държавната помощ, изграждането на енергоспестяващи домове и офиси е във възход.

 

[/fusion_text][fusion_title size=“1″ content_align=“left“ style_type=“default“ sep_color=“#acd68f“ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]

Имат ли бъдеще пасивните къщи в България и колко ще струва тяхното изготвяне?

[/fusion_title][fusion_text]

Първата пасивна къща в света е построена в Германия, през 1991 г., като проектът е взаимстван от един арктически кораб на Фритьоф Нансен. Професорите в „Института за пасивни сгради“ са изследвали, дали принципите приложени при кораба не могат да се използват и в строителството на сгради.

В България тази технология също е приложима, като строителството на пасивни къщи у нас набира скорост и вече не може да се счита за инвестиция, само за ексцентрични пионери. Първата построена и официално сертифицирана пасивна сграда е страната, се намира в гр. Габрово и представлява детска градина. Пасивни къщи, към днешна дата, могат да се срещнат в цялата страна, като първите са изградени, преди няколко години, в районите на Варна и Благоевград.

Ще визуализираме плюсовете от пасивна къща в следния пример:

Строителството на пасивна сграда, на квадратен метър, в Германия, възлиза от порядъка между 1 000- 1 500 евро. Както е известно, има голяма разлика между пазара на труда и изобщо строителството в Германия и в България.

Това удобство, осъществено на територията на нашата страна, е осъществимо с цената на не повече от 13%- 15% допълнителна инвестиция в строителството. При строителството на такъв тип сгради, не е правилно да се вземат предвид само разходите за инвестицията (строителството). Всяка сграда има жизнен цикъл, който продължава и след построяването и. Енергийното потребление е една от важните предпоставки, определящи бъдещия годишен бюджет на нейните обитатели. Пасивната сграда е инвестиция, тъй като тя се изплаща от спестените енергийни разходи с течение на времето. Инвестирането в енергийната ефективност не генерира бърза и краткосрочна възвръщаемост, но в замяна тези инвестиции носят дългосрочна възвращаемост през целия жизнен цикъл, като същевременно влияят благоприятно върху климата и ресурсите.

За изграждането на една такава сграда, достатъчни ще бъдат: дебела суперизолация  на външната обвивка; никакви термомостове; качествени прозорци със специален троен стъклопакет и пълна херметизация на обвивката. Сградната техника е опростена до вентилационна система с рекуператор, слънчеви колектори за топла вода и малък пелетен котел. Вместо отоплителна система има големи красиви витрини с южно изложение. В строителството на този тип обекти е вложен малко бетон и много дървесина, което допълнително оптимизира разходите и внася много уют.

Пасивната къща е работещ, проверен и доказан модел. В много близко бъдеще този стандарт ще остане единственият икономически модел на строителство, при който комфортът на обитаване ще бъде поносим от гледна точка на първоначалните инвестиции и последващите месечни разходи за енергия.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]