[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен многогодишен вид от семейство Перуникови (Iridaceae). Всяко цветче  има само три шафранови тичинки – източник на ценната съставка. Растението вирее в естествени условия в Югозападна Азия, а в Европа е култивиран за пръв път в района на Гърция. Характерни за него са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено, които се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Също така съдържа каротеноидното багрило кроцин, което придава богатия златисто- червен цвят на храната.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“3_4″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

Изисквания на растението

Шафрановите минзухари се нуждаят от ронливи, рехави, с ниска плътност, добре напоени и добре оттичащи се глинено-варовити почви с високо органично съдържание. Билката се нуждае от пряка слънчева светлина, като сянката не и понася. Предпочита защитените от вятър места. Най-добре е да се засажда в полета, които са наклонени на юг, което осигурява максимално излагане на слънце. В Северното полукълбо луковиците на шафрана се садят през юни, но може и до септември. Луковици засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_4″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=“#ffffff“ bordersize=“2px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

Употреба 

1.  Приложение в кулинарията

2. Приложение в медицината и козметиката

В него има витамин А, витамин С, фолиева киселина, рибофлавин и ниацин. Той е добър източник на минерали, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен и цинк; плюс антиоксиданти – зеаксантин и ликопен. Още от древни времена се използва за болки в корема, камъни в бъбреците и подобряване на кръвообращението. Днес вече има изследвания, които доказват много от терапевтичните му свойства- например има положителен ефект срещу болестта на Алцхаймер, добър антидепресант е и участва в предотвратяване образуването на ракови клетки.

Тъй като шафранът е много скъп, има голяма вероятност да попаднете на фалшив такъв. За да разберете дали този, който сте купили е истински, потопете малко от него в топла вода и ако течността се оцвети веднага, това не е шафран. Истинският трябва да кисне в топла вода/мляко най-малко 15 минути, преди наситеният му червено-златист цвят и ароматът му да се усетят.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

Отглеждане, добив и цени

Има два основни метода за отглеждане: европейски и арабски.

През лятото шафранът се намира в състояние на покой, а през есента се появяват листа и цветове. В зависимост от климатичните условия, цъфтежът е от септември до ноември, като продължителността на цъфтежа на един цвят е около 3 дни, а масовият е около 7- 15 дни. Цветовете се берат рано сутрин, защото бързо увяхват след пладне. Растенията цъфтят в светло виолетов до бледо морав цвят в продължение на десетина дни. За подправка се използват трите червени близълца, заедно с част от шийката, където те се свързват с растението.

Добивът от декар е между 1 и 3 кг. сух цвят. За производството на 1 кг. сух шафран са необходими 160 000- 200 000 цветчета; за производството на 12 гр. е необходим 1 кг. цветя; един прясно откъснат цвят, дава приблизително 0,007 гр. сух продукт. Цената му е висока поради големите разходи за отглеждане и преработка. Средната изкупна цена на шафран в Европа е както следва: 1 гр струва между 6 и 24 евро; 100 гр струват около 3 000 евро; цената за килограм започва от 500 и може да достигне до 9 000 евро, като това зависи от качеството и сортът. Най- евтиният шафран в Гърция е на цена 665 евро/кг., а в Испания – 800 евро/кг..

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]

шафранИнвестиция

Инвестицията в шафранов минзухар е голяма и скъпа, но може да бъде изключително успешна, тъй като само 20% от нуждите на международния пазар са задоволени. За засаждането на 1 дка са необходими средно 700 кг. луковици, чиято цена на европейския пазар варира между 12- 24 евро/кг. луковици, което би струвало близо 8- 10 хил. евро за декар. Въпреки високата първоначална инвестиция, пазарът „обещава“ бърза възвращаемост и висока печалба.

Ако инвестицията в шафран Ви се струва примамлива, но нямате възможност за пълно финансиране, то Програма за развитие на селски райони ви дава тази възможност. Мерките, по които можете да финансирате своята инвестиция са:

Програмата позволява да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от една шафранова плантация. Пример за това може да бъде изграждането на сондажи, капково напояване, закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства. За да научите за всички възможности и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]