[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_text]
Освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата, ментата е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас с изключителни свойства. Успешно може да замести сутрешното кафе и да се превърне в мощен мозъчен активатор.
Мента (Mentha) представлява род многогодишни тревисти растения от семейство Устоцветни (Lamiaceae). Стъблата са едногодишни, четиристранни, достигащи дължина до 70 см, силно разклонени по цялата дължина, тъмнозелени или червеникави. Листата са от тъмнозелени до антицианови, продълговати, с къси дръжки. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол. Растенията излъчват силен, насищащ приятен ментов аромат. Смята се, че произходът на ментата е свързан с кръстосването на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен). Познати са около 10 вида мента с многобройни вариации.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“3_5″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]
Кратка история на билката
[/fusion_title][fusion_text]
Ментата се е използвала в Древността заради кулинарните, медицинските и ароматичните си свойства. Корените й се крият в гръцката митология, според която растението първоначално е било нимфа (Minthe), превърната в растение от Персефона, която ревнувала от вниманието, което оказвал съпругът й Плутон на съперницата й. Тъй като Плутон не можел да стори нищо против превръщането на Minthe в растение, той поне я дарил с приятен аромат, който да обогатява градините.
Когато европейските заселници пристигат в Америка (около 1492 година) откриват, че индианците вече са били наясно с лечебните свойства на ментата, въпреки че растението, което се е отглеждало от древния народ вероятно е било по-различно от познатата ни култивирана градинска мента. Заселниците пренесли ароматната билка, а и други неместни растителни видове и в своите страни. Така ментата е била култивирана за сравнително кратък период.
Ароматичните характеристики на ментата са я направили една от най-често използваните съставки в парфюмите в историята. От Европа и Индия, до Централния Изток, тя е била използвана за прочистване на въздуха в храмовете и домовете. Според древните гърци, ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията. Древните римляни пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата усилва мозъчните функции. До XVII век тя се е използвала като ароматична подправка, както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през XVIII век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята. Днес се употребява самостоятелно или в съчетание с други ароматни треви, но резултатът винаги е един и същ – прекрасен аромат и отличаващ се вкус на лято.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“2_5″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=“#2b7232″ bordersize=“1.5px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]
Приложение на ментата
[/fusion_title][fusion_text]
Използва се надземната част на растението и по-точно листата, в които се съдържат етерични масла с главна съставна част ментол. Той е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. Етеричното масло се извлича, чрез парна дестилация.
- Употребява се в захарната и сладкарска промишленост;
- Намира приложение в козметиката (парфюми, сапуни, пасти за зъби, води за уста, шампоани, душ- гелове и др.) и ароматерапията;
- Като подправка, успешно се комбинира със задушени картофи, агнешко и пилешко месо, риба, морски деликатеси, зелен боб, яйца, зелени и плодови салати;
- Подчертано сладкият и освежаващ аромат на ментата определя вкуса на редица тонизиращи напитки и екзотични коктейли;
- В медицината.
[/fusion_text][fusion_images picture_size=“auto“ hover_type=“none“ autoplay=“no“ columns=“3″ column_spacing=“13″ scroll_items=““ show_nav=“yes“ mouse_scroll=“no“ border=“yes“ lightbox=“yes“ class=““ id=““][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/03/мента1.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/03/ментово.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/03/ментов-чай.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/03/ментова-паста.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/03/ментов-сапун.jpg“ alt=““/][fusion_image link=““ linktarget=“_self“ image=“http://novek.bg/wp-content/uploads/2016/03/ментово-олио.jpg“ alt=““/][/fusion_images][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“2_5″ last=“no“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_imageframe lightbox=“no“ lightbox_image=““ style_type=“none“ hover_type=“none“ bordercolor=“#2b7232″ bordersize=“1.5px“ borderradius=“0″ stylecolor=““ align=“none“ link=““ linktarget=“_self“ animation_type=“0″ animation_direction=“down“ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ hide_on_mobile=“no“ class=““ id=““] [/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“3_5″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“3″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Здравословни ползи[/fusion_title][fusion_text]
Високото съдържание на ментол предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия, поради което успешно се влага в редица медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Също така действа антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни процеси на горните дихателни пътища.
Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата); успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита; има противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Подходяща е за лечение на жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.
Според народната медицина, ментата е подходяща за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия и епилепсия. Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента, които помагат за премахването на лошия дъх в устата.
При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло. Масажът с него е ефективен при нарушения в менструалния цикъл; правят се и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.
- Много хора използват ментата и като средство за прогонване на комари (торбички с изсушена мента се поставят в гардероб, шкаф и т.н.);
- Ментоловото масло също е и екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки.
!!! Хората с установена алергия към мента, трябва да бъдат внимателни. Препоръчва се да се избягва вдишването на ментово масло.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ last=“yes“ spacing=“yes“ center_content=“no“ hide_on_mobile=“no“ background_color=““ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ background_position=“left top“ hover_type=“none“ link=““ border_position=“all“ border_size=“0px“ border_color=““ border_style=““ padding=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=““ animation_speed=“0.1″ animation_offset=““ class=““ id=““][fusion_title size=“2″ content_align=“center“ style_type=“default“ sep_color=““ margin_top=““ margin_bottom=““ class=““ id=““]Пазар и цени[/fusion_title][fusion_text]
Пазарът на Западна Европа, през последните десетилетия, се насочи към ментов лист за производство на чайове, самостоятелно или комбинирано, които действат освежаващо и нервноуспокоително. В съответствие с това, производството на мента у нас се ориентира към по-голямо производство на сух ментов лист. От един декар може да си осигурите между 400 – 600 кг суха маса. Изкупната цена на ментата в България е между 2.50 – 4.00 лева, а за европейския пазар до 2.40 евро/кг, като цената за стрък може да достигне до 50 цента.
Култивираното отглеждане на растението спомага за опазването на естествените находища на диворастяща мента в страната и успява да задоволи търсенето у нас и в чужбина на сухи листа и ментово масло. Качеството на продукта е по-високо при култивираните сортове, а тази дейност създава и работни места. Разходите за декар са около 250 – 300 лева, а възможните приходи до 400 – 500 лева, което прави тази дейност привлекателна за семеен бизнес.
Отглеждането на мента изисква определени познания и опит. Културата е влаголюбива, което означава, че ще трябва да имате осигурено напояване целогодишно. Има изисквания към почвата, топлината и светлината, тъй като не понася застудявания и засенчване. Инвестицията в мента е примамлива, достатъчно доходоносна, но и изисква сравнително големи разходи за създаване на насажденията. Ако нямате възможност за пълно финансиране, или просто искате да спестите пари, Програма за развитие на селски райони ще Ви окаже помощ при стартирането на това начинание, както при и модернизацията на съществуващи ментови плантации/стопанства.
Мерките, по които може да осъществите своите идеи са:
- Подмярка 4. 1 ” Инвестиции в земеделски стопанства”
- Подмярка 6.1 “Стартова помощ за млади земеделски производители”
- Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“
Програмата позволява да направите инвестиции, свързани с/със:
- Строителство/обновяване на сгради и друга недвижима собственост, използвана за земеделското производство;
- Закупуване/инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване, необходими за подобряване на земеделския производствен процес;
- Създаване и/или презасаждане на трайни насаждения;
- Изграждане на сондажи, капково напояване и закупуване на специализирани земеделски транспортни средства и др.
Това са само част от допустимите за финансиране дейности по Програма за развитие на селски райони. За да научите за всички възможности и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]